Chefsekonomen Mikael Sandström anser att TCO tar partipolitisk ställning för Stefan Löfven och Socialdemokraternas förslag på regeringsbildning. Foto: photocosmos1 / Shutterstock.com

Fackförbund

Centralorganisationen TCO:s chefsekonom Mikael Sandström väljer att lämna sitt jobb i protest. Sandström menar att organisationen tagit partipolitisk ställning och därmed brutit mot stadgarna.

Mikael Sandström har valt att säga upp sig från sin tjänst som chefsekonom för centralorganisationen TCO. Han menar att organisationen brutit mot sina stadgar genom att ta partipolitisk ställning för det förslag till regeringsbildning som kom in från Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Han menar att TCO ska vara partipolitiskt obunden och det har man inte varit.

Sandström har på senare tid varit tjänstledig och istället arbetat som rådgivare till Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

– I min roll som företrädare för TCO har jag varit noga med att inte uppträda partipolitiskt. Men jag kan inte jobba i en organisation som är aktiva motståndare till det parti jag sympatiserar med och är medlem i, säger Mikael Sandström, till SVT.

TCO:s ordförande beskrev vilken regering hon efterfrågar

I en debattartikel i Dagens Industri beskrev TCO:s ordförande Eva Nordmark vilken typ av regering hon efterfrågar.

Hon skrev att endast en regering måste värna om demokratin och alla människor lika värde samt vara handlingskraftig när det kommer till att fatta beslut. Hon ansåg att endast en regering som är förankrad på båda sidor blockgränsen men som inte tar stöd av Sverigedemokraterna kan uppfylla dessa krav.

Enligt Mikael Sandström är detta samma argumentation Socialdemokraterna använder sig av.

[Ads1]

TCO anser inte att man tar partipolitisk ställning

I motsats till vad Mikael Sandström tycker så anser inte TCO att man tagit partipolitisk ställning.

Organisationens samhällspolitiske chef Samuel Engblom menar att TCO inte förespråkar vare sig någons specifik regeringsbildning eller statsminister. 

– Det vi har sagt är att i ett parlamentariskt läge där inget av blocken har egen majoritet så är det enda sättet att bilda en handlingskraftig regering som samtidigt värnar om demokratins principer att skapa en regering med partier från bägge blocken, säger Samuel Engblom, till Arbetsvärlden.